м. Винники, вул. Винна гора, 10

м. Винники, вул. Винна гора, 10

м. Винники, вул. Винна гора, 10

Анастасія Шупарська

«Халомлаб»: дослідження амінокислот в Україні — швидко та достовірно

Сучасне протеїнове харчування сільськогосподарських тварин (для оптимального зростання і набору маси) неможливо уявити без достатньої кількості і балансу основних амінокислот. Живий організм повинен отримувати головні лімітуючи кислоти з кормом для того, щоб і інші амінокислоти могли ефективно використовуватися для синтезу білка.

Як визначити, які саме амінокислоти містяться в кормі і яка їх кількість, сьогодні розповідає керівник лабораторії (ТзОВ «Халомлаб») Анастасія Шупарська.

«Корми і факти»: Пані Анастасія, ваша лабораторія відрізняється від решти вузькопрофільним напрямом досліджень, розкажіть, будь ласка, трішки про ідею створення лабораторії, та чому саме амінокислоти лягли в основу ваших досліджень?

Анастасія Шупарська: Ідея лабораторії була народжена дуже давно. Питання стояло: що аналізувати в лабораторії? В 2013 році я зайняла посаду керівника лабораторії на потужному комбікормовому заводі. Це було перше моє знайомство з кормовим та сільськогосподарським ринком. Це був цікавий трудомісткий етап в моїй роботі, але саме там і викристалізувалась ідея вийти на наш ринок з аналізом амінокислот. Одержати достовірний аналіз в Україні було неможливо, потрібно було надсилати зразки в Європу, що дуже дорого коштувало, і результат ми одержували 2–3 місяці (за цей час курей вже з’їдали, а свині виростали). А вміст амінокислот — це основна частина приросту тварин, в них вкладаються великі гроші, треба знати, скільки ж їх там є. Після ідеї прийшли і гроші.

На якому етапі кормовиробництва важливо зробити аналіз, це повинна бути початкова сировина чи вже готовий корм?

Важливо робити аналіз амінокислот «від лану — до столу». В сировині (зерні, кукурудзі, шротах, макухах, тваринному борошні) — для грамотного економічного розрахунку рецептур. В проміжних продуктах (для перевірки параметрів виробництва); в готовій продукції (премікси, БВМД, готовий корм) — для впевненості, що тварини одержать те, що треба, а в харчових продуктах, для впевненості, що ми одержимо збалансовану корисну їжу.

Які саме амінокислоти ви визначаєте?

Ми визначаємо 20 протеїногенних амінокислот (тих, що входять до складу білку, тих, які впливають на метаболізми в живому організмі). Робимо дослідження у всіх продуктах, у всіх формах.

Яким методом ви робите аналізи?

Аналіз робиться хроматографічним методом. Суть його полягає в тому, щоб зруйнувати пептиди (цеглинки з яких — створений білок) до вільних амінокислот. Засвоювана організмом форма — це L-амінокислоти. Коли з пептиду одержані L-форми, тоді потрібно з суміші амінокислот одержати індивідуальні амінокислоти і порахувати їх кількість. Ці питання і забезпечує хроматографія.

Обладнання для лабораторій — це візитна картка. Ваші вподобання в цьому плані?

Так. Питання наявності хорошого обладнання — це саме важливе питання для лабораторії. Чим надійніше обладнання, тим міцніше спить керівник (ред.: сміється). Тому тут економія приводить до великих втрат. У нас стоїть хроматографічне обладнання світового бренду виробництва Agilent і допоміжне обладнання (так називають, тому що воно використовується для підготовки зразка чи розчинів до аналізу) також відомих брендів Mettler Toledo, Eppendorf та інших. Його досить багато.
Також обладнання це така річ, яка часто потребує сервісу та обслуговування, тому, щоб забезпечити роботу без зупинок, важливо його мати в парі. Ми це також зробили в себе в лабораторії.

Як часто потрібно робити аналіз кормів: із однаковою періодичністю чи коли починають виникати проблеми із приростом маси у тварин?

З досвіду, набутого на виробництві кормів, можу сказати, що коли виникають проблеми, то виникають втрати грошей. Тому тут розумно прорахувати, чи краще витратитись на аналіз (запобігти проблемі), чи втратити в прибутку або загубити ім’я (що також впливає на прибуток). Щодо приросту тварин, ми взяли відеоінтерв’ю у головного технолога свинокомплексу «Еко міт», він дуже гарно для нас пояснив це питання, це інтерв’ю є в нас на сайті, його можна подивитись.

Якщо не буде потрібного балансу амінокислот в кормі, то які негативні наслідки виникнуть?

По-перше, це вплине на термін годівлі (до відповідної маси прийдеться годувати довше), по-друге — на здоров’я. Це питання ми обов’язково ще піднімемо в нових відео у розмові з провідними ветеринарами.

Яким способом до вас потрапляють зразки?

Самий зручний — передати Новою поштою (м. Львів, відділення НП №22), але їх можна і завезти, і передати будь-яким зручним для вас способом. За нашим досвідом, 90% — це доставка Новою поштою.

Які господарства найчастіше звертаються для проведення досліджень амінокислот?

Найчастіше це свиноферми, птахофабрики та комбікормові заводи, часто звертаються виробники макух та шротів (соя, ріпак, соняшник), виробники тваринного борошна, добрива, рибні господарства, також часто — дистриб’ютори амінокислот, чи сировини, яка імпортується, препаратів, збагачених амінокислотами.

Ваша лабораторія досліджує лише один напрям — амінокислоти. Які саме в цьому переваги? Адже часто господарства замовляють декілька різних досліджень, і для них було б зручним зробити це в одному місці.

Перевага тут тільки одна — це якість дослідження. Як керівник лабораторії вже тривалий термін, я точно знаю, що чим більше показників визначає лабораторія, тим тяжче забезпечити якість виконання. Це стосується і устаткування, і постачання, і саме важливе, це стосується кваліфікації персоналу. Ми свідомо взяли дуже вузький профіль для того, щоб дати можливість українським підприємствам одержати достовірний і відносно швидкий аналіз на вміст амінокислот.

Чи є у вас плани на створення досліджень іншого напрямку?

Так. Коли поняття «аналіз амінокислот» та «Халомлаб» стануть синонімами, тоді ми дамо нашим клієнтам аналіз на вітаміни, як жиророзчинні (А, Е, К, D), так і водорозчинні (групи В та С).

Інтерв’ю опубліковано в журналі «Корми і факти», №9 (121) за 2020 рік.

28 жовтня 2020 року