м. Винники, вул. Винна гора, 10

м. Винники, вул. Винна гора, 10

м. Винники, вул. Винна гора, 10

Як правильно відібрати зразки для дослідження в лабораторії

Етап відбору є важливим для контролю якості продукції. Зразок для аналізу має мати всі складники продукту, який перевіряється. Якщо цього не виконати, то розрахунки чи перевірка якості продукції втрачає сенс. Бо за такими зразками не можна побачити реальної картини процесу годівлі. В цій статті ми розкажемо, як правильно відібрати зразки, які направляються на дослідження в лабораторію.

Підготовка до відбору

Є декілька точок, з яких ми можемо відібрати зразок:● сировина з машини,● сировина, яка приходить в бегах (великих мішках) або в мішках по 25 кг,● готовий корм на місці змішування (для комбікормового заводу — на виробничих лініях, для птахофабрики чи свиноферми — цех змішування корму),● готовий корм безпосередньо з годівниць, з яких їдять тварини.

Нам знадобиться такий інвентар:● щуп двометровий зерновий,● щуп півметровий для сипучих,● велике відро звичайне 10-літрове,● миска 3-літрова та миска на 1 л, в яких змішується зразок,● лопатка, якою забирається корм,● ложка для перемішування в мисках,● пензлик для чищення ємностей,● паковання герметичне та світлозахисне для зразка,● наклейки промарковані або маркер чи ручка.

Illustration

Щуп двометровий зерновий

Illustration

Щуп півметровий для сипучих

Відбір сировини з машини

Є два варіанти відбору:● щупом з нерозвантаженої машини● та в процесі розвантаження.

Перший варіант — щупом.

Ми умовно ділимо всю площу (верхню частину машини) на 10 рівних частин. І беремо не менше, ніж 5, а краще 10 проб, з машини на рівній відстані. Для цього занурюємо повністю весь щуп, який має довжину два метри, у зерно, відбираємо зразок, закриваємо та витягуємо щуп і весь його вміст висипаємо у відро. Загальний об’єм заповненого відра має бути ⅔ від самого відра.

Illustration

Точки відбору на нерозвантаженій машині

Другий варіант — в процесі розвантаження.

Ми можемо мати дві мети:● відібрати середню пробу з цієї машини● або подивитись, чи машина є однорідною.

При відборі середньої проби ми умовно ділимо час вивантаження машини на 5–7 частин. Якщо це одна година, то відбір робимо приблизно кожні 10 хвилин. Кожен раз підходимо до місця вивантаження та набираємо сировину, що висипається, лопаткою у відро. Бажано, щоб це були різні місця вивантаження. Загальна проба має бути ⅔ відра. У цьому випадку аналіз буде один.

Часто буває, що в машинах сировина, яка знизу, не відповідає сировині, як зверху. Тут є доречно перевірити однорідність машини. Для цього треба відібрати не один, а декілька зразків. В середньому це 4 проби. Перша проба — верх кузова спереду, друга проба — низ кузова спереду, третя — середина кузова, четверта — низ кузова ззаду. В цьому випадку проби відбираються в окремі відра. І на аналіз подається стільки зразків, скільки відер відібрали.

Illustration

Точки відбору для перевірки на однорідність

Відбір з мішків по 25 кг або з біг-бегів

Для відбору зразка з мішка чи з бега потрібно використати невеликий півметровий щуп для сипучих.

Коли продукція прийшла в палетах, тоді потрібно візуально вибрати 2–3 точки з палети та щупом зробити отвір в мішку, занурити щуп повністю до ручки в продукт, витягнути все, що набралось, та висипати в миску. Місце проколу заклеїти самоклеючою стрічкою з маркуванням «Контроль якості» чи подібним до того, щоб було зрозуміло, що з цього мішка було взято відбір. Так треба відібрати 5–7 точок зі всієї партії.

Illustration

Контроль якості

Якщо продукція після відбору зразка буде реалізовуватись, то є важливим не зменшити суттєво вміст мішка, щоб вага, задекларована виробником, була в нормі.

Така сама процедура відбувається при відборі з бегу. Тільки тоді беруть 1–2 точки відбору з одного бегу (в залежності від загальної кількості партії).

На виробництві, щоб не пошкоджувати мішок, можна відбір робити на виробничих лініях до того, як зашивається мішок.

Відбір з кормозмішувача

На свинофермах і птахофабриках найкраще відбирати зразок, коли він уже змішаний і висипається у кормовоз.

Точку відбору вибирають, як найбезпечнішу, для того, щоб можна було відібрати уже повністю змішаний корм.

Illustration

Відбір з кормозмішувача

Кількість точок відбору залежить від мети:● корм вже змішаний — перевіряється вміст речовин в готовому продукті,● налагодження процесу змішування (перевіряється, чи корм є однорідним).

При першому варіанті отримують один загальний зразок на аналіз. Під час вивантаження змішаного корму беруть 5 точок по одному стакану в одне відро.

При другому варіанті зразок беруть в різні відра на 2-й, 3-й, 5-й, 10-й хвилинах залежно від тривалості змішування. Кількість зразків, що досліджуються — від 3-х до 10-ти (за кількістю відібраних відер). Ці відра між собою не треба змішувати.

Відбір з кормової лінії

По-перше, треба визначитись, скільки годівниць, скільки свинарників або пташників береться у зразок.

По-друге, чи це буде середня проба по всьому свинарнику або пташнику, чи годівниці треба проаналізувати окремо.

Якщо усереднюємо весь свинарник або пташник: загальна кількість зразка — ⅔ відра. Відбираються зразки з годівниць (7–10 точок) зі всього свинарника або пташника у велике відро чи глибоку миску.

У випадку, коли аналіз треба зробити у кожній годівниці, зразки не змішуються. Якщо треба перевірити декілька годівниць, тоді змішують відбір тільки з цих годівниць, а не зі всього пташника.

Illustration

Відбір з годівниці

Важливо! Проба, яка знаходиться в точці відбору, та проба, яка буде надаватись в лабораторію, мають бути однорідними. Це значить, що все, що складає корм (перемелена пшениця, соєвий шрот, премікс, крейда, фосфор та всі решта компонентів), мають потрапити у зразок в тій самій пропорції, що знаходяться у точці відбору.

Пам’ятайте, що легкі складники (пшениця, овес, кукурудза) будуть зверху, а тяжкі складники (премікс, соя) будуть знизу. В них суттєво відрізняється вміст білку, а відповідно і вміст амінокислот. Тому перед відбором зразка місце, де він знаходиться, треба ретельно перемішати. Потім поділити змішаний зразок на 6 частин (права, ліва, верх, низ, перед, зад). І з кожної частини взяти невеликі пропорції корму по два рази та перенести в загальну миску.

Види усереднення проби

Є два способи усереднення (перемішування) зразка.

Перший спосіб — просте усереднення з перенесенням перемішаної проби з більшої тари в меншу.

Другий спосіб — квартування.

Просте перемішування

Ми маємо середню пробу зразка, яка займає ⅔ відра. Цю пробу ретельно вимішуємо великою ложкою або лопаткою. Головне — підняти частинки знизу доверху та зверху донизу так, щоб вони дуже добре перемішались. Ділимо відро умовно на 6 частин (так, як було в годівниці). І відбираємо з кожної частини по два рази невеликими порціями, щоб загальна проба поміщалась в миску на 3 л.

Illustration

Перемішування проби у відрі

Потім таку саму процедуру проводимо в цій мисці (перемішуємо) та переносимо меншу кількість зразка в миску на 1 л.

Цей зразок перемішується і поміщається у світлонепроникний герметичний пакет. В деяких випадках використовують два пакети: один — герметичний, другий — світлонепроникний.

Illustration

Пакування зразка

Якщо проба буде негерметична, вона буде набирати вологу з навколишнього середовища. Збільшиться волога — зменшиться кількість речовин, які досліджуються.

Світлонепроникне паковання потрібне для того, щоб сонячні промені не попадали на зразок. Від сонця руйнується триптофан та вітаміни.

Таким чином підготовлений зразок піде на дослідження.

Квартування

⅔ відра висипається на чисту рівну поверхню та перемішується вручну, так ніби потрібно ретельно змішати горох та гречку.

Потім вся перемішана проба ділиться на чотири частини (навхрест): дві протилежні частини відбираються в меншу тару (миску), решта повертається в відро.

Illustration

Квартування

Те, що є в мисці, повертається на поверхню. Робиться та сама процедура перемішування і ділення на 4 частини. Відбираються дві протилежних частини в меншу миску (приблизно 1 кг), решта повертається у відро.

Зразок в мисці перемішується та переноситься в герметичний світлонепроникний пакет.

Маркування

Обов’язковим етапом відбору є маркування зразка. Для цього можна використати:● маркер або ручку,● папір, який вкладається в пакет,● або наклейку, яка клеїться на пакет.

В маркуванні прописується важлива для вас інформація. Наприклад: «Свинарник № 1, годівниці № 5–6, 10.03.2020».

Illustration

Приклади маркування

Врахуйте, що маркером не можна писати на пакованні, якщо напис може стертись.

В лабораторію ви можете надати зразок, підписаний «Зразок 1», «Зразок 2» чи «Зразок 5». Але для себе, ви маєте чітко відрізняти, що було під зразком 1, 2 або 5. Інакше, то буде зроблений дарма аналіз.

В такому запакованому та промаркованому вигляді зразок транспортується в лабораторію на дослідження.

Ми бажаємо вам опанувати цей процес. Це важливо для того, щоб одержати реальну картину по вмісту поживних речовин.

Особливо це стосується багатокомпонентних зразків. Тому що можна мати хороший премікс, хороший соєвий шрот, протеїнову пшеницю, добре змішаний корм, якісно виконаний аналіз, але погано відібраний зразок. І цим спотворити всю картину вмісту тих речовин, які досліджуються.

Я та лабораторія «Халомлаб» бажаємо вам якісних кормів.

Анастасія Шупарська, керівник лабораторії «Халомлаб»

Дякуємо свинокомплексу «Еко міт» та компанії «Агролайф корми» за допомогу в підготовці матеріалу.

9 березня 2021 року