В нашій роботі часто виникає питання у клієнтів: а яка різниця, які робити амінокислоти — вільні чи загальні? Дуже просто хочу пояснити нашим клієнтам, яка ж тут різниця.
Вільна амінокислота — це амінокислота, яка не знаходиться в білковому ланцюжку. Вона була додана з субстанції (синтетична) або уже знаходилась у вільній формі в іншій сировині.
Зв’язані амінокислоти — це ті, що знаходяться в білковому ланцюгу (в пептиді), в складній спіралі. Тобто це амінокислоти, з яких складається білок.
Загальні — це сукупність обох форм.
Що ж замовляти?
Якщо ви хочете перевірити, вміст в продукті синтетичних амінокислот (доданих із субстанції), треба замовити аналіз вільних амінокислот.
Якщо ж ви хочете знати загальну кількість амінокислоти, наприклад, лізину, то треба замовити аналіз загального вмісту лізину.
Чому так важливо уточнити це питання? Часто премікси з меншим процентом вводу складаються не тільки з синтетичних амінокислот, а з гемоглобіну, іншої сировини, яка містить білок, і якщо не уточнити, то за звичай для преміксу визначають синтетичні амінокислоти. Буває, що потрібно готовий корм визначити тільки на вміст синтетичних амінокислот (із субстанції).
А аналіз вільної та зв’язаної форми сильно відрізняється.
Також найпростіший спосіб зорієнтуватись — обговорити це питання з представником лабораторії. Ми завжди вам підкажемо.
Анастасія Шупарська, керівник лабораторії «Халомлаб»
21 січня 2021 року