м. Винники, вул. Винна гора, 10

м. Винники, вул. Винна гора, 10

м. Винники, вул. Винна гора, 10

Illustration

Який аналіз замовляти — на вільні чи загальні амінокислоти?

В нашій роботі часто виникає питання у клієнтів: а яка різниця, які робити амінокислоти — вільні чи загальні? Дуже просто хочу пояснити нашим клієнтам, яка ж тут різниця.

Вільна амінокислота — це амінокислота, яка не знаходиться в білковому ланцюжку. Вона була додана з субстанції (синтетична) або уже знаходилась у вільній формі в іншій сировині.

Зв’язані амінокислоти — це ті, що знаходяться в білковому ланцюгу (в пептиді), в складній спіралі. Тобто це амінокислоти, з яких складається білок.

Загальні — це сукупність обох форм. 

Що ж замовляти?

Якщо ви хочете перевірити, вміст в продукті синтетичних амінокислот (доданих із субстанції), треба замовити аналіз вільних амінокислот.

Якщо ж ви хочете знати загальну кількість амінокислоти, наприклад, лізину, то треба замовити аналіз загального вмісту лізину.

Чому так важливо уточнити це питання? Часто премікси з меншим процентом вводу складаються не тільки з синтетичних амінокислот, а з гемоглобіну, іншої сировини, яка містить білок, і якщо не уточнити, то за звичай для преміксу визначають синтетичні амінокислоти. Буває, що потрібно готовий корм визначити тільки на вміст синтетичних амінокислот (із субстанції).

А аналіз вільної та зв’язаної форми сильно відрізняється.

Також найпростіший спосіб зорієнтуватись — обговорити це питання з представником лабораторії. Ми завжди вам підкажемо.

Анастасія Шупарська, керівник лабораторії «Халомлаб»

21 січня 2021 року